Produkty spozywcze ilosc kalorii

Produkty spożywcze pod wpływem działania innych czynników, tj. powietrze, drobnoustroje, temperatura, ulegają szybkiemu planowi i zepsuciu. Codziennie do śmietników trafia miliony ton zmarnowanej żywności (statystyki mówią, że żadna polska rodzina wyrzuca do kosza 50 PLN każdego miesiąca), co w sprawy, gdy połowa biedniejszej części świata głoduje, jest formą groteskową.

Poglądów na to, w który twórz zapobiegać marnotrawstwu jedzenia jest mnóstwo, i drinkom spośród nich jest wielokrotne przedłużenie jego mocy poprzez pakowanie próżniowe. Istnieje obecne proces, dzięki któremu z pojemnika lub worka, w pakowarkach próżniowych zostaje odessane powietrze, a hermetycznie zamknięte opakowania zapobiegają procesom utleniania artykułów spożywczych - chronią produkty przed pleśnią, bakteriami, obsychaniem, utratą wartości odżywczych oraz smaku. Opakowaniem dla tego standardu przechowywania żywności są pojemniki oraz worki do pakowania próżniowego. Worki wykonane są z folii PA/PE o standardowej grubości 70 mikronów (niektórzy producenci oferują grubości w przedziale 60μm - 230μm lub dopasowanie do wymogów klienta; podstawowa zasada doboru worków brzmi - im z cieplejszej folii, tym znacznie silny), powinny posiadać atesty spożywcze i osiągać wymogi PZH. Folia PA/PE przedstawia się dużą wytrzymałością mechaniczną na uderzenia, dużą przejrzystością i połyskiem (ważne do ekspozycji produktu), dobrą zgrzewalnością, możliwością nadruku, możliwością uzyskania folii metalizowanych, doskonałą wartością (stworzona z profesjonalnej folii importowanej często ze Szwajcarii). Różna wytrzymałość oraz rozmiary worków sprawiają, że znalazły szerokie zastosowanie w pakowaniu produktów wędliniarskich, mięsnych, garmażeryjnych, mlecznych, kwaszonych, wędzonych, artykułów sypkich, ale też produktów farmaceutycznych, elementów komputerowych, motoryzacyjnych. Worki do pakowania próżniowego można przechowywać bez obaw w chłodziarce i chłodniach przez wiele lat, są neutralne dla właściwości przechowywanego materiału (nie zmieniają smaku oraz dodatku, nie dodają mu naszych marek), niektóre przyznają się od odmrażania jedzenia w mikrofalówce, mycia w zmywarce i wielokrotnego użytku. Zapakowane próżniowo w worki produkty spożywcze to tradycyjna droga na przeszkoda marnotrawstwa. Tym bardziej, że pakowanie próżniowe można stosować i w gospodarstwach domowych.