Lokal gastronomiczny mikolow

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-optima/handel/

Każdy lokal gastronomiczny wcześnie lub później staje przed wyzwaniem przyrządzenia porcji mięsa dla znaczniejszej liczbie ludzi. Przy czym porcje winnym być możliwe takie też i zbudowane w jak najkrótszym okresie aby uniknąć strat smaku wynikających z długiego przechowywania.

Na szczęście innowacyjna technologia rozwiązała ten problem oferując kucharzom możliwość mechanicznej obróbki mięsa. Umieszczone w noże nacinając mięso podnoszą jego soczystość bez strat pulchności spowodowanej tradycyjnym rozbijaniem. Pozwalają ponadto na uniknięcie rozbryzgiwania się płynów co przesuwa się na podwyższenie poziomu higieny w polu działalności. Na rynku wyróżniamy dwa typy kotleciarek, różniące się przede każdym napędem, mocą przerobową i dostępnymi funkcjami. Koszt poszczególnych modeli zależy zwłaszcza od użytych materiałów, producenta i zastosowanych w nich rozwiązań. Kotleciarka ręczna to typowe urządzenie przeznaczone przede ludziom do celu swego i delikatnej gastronomii. Siłę napędową stanowią mięśnie użytkownika, którymi za pomocą korby przepuszcza składniki przez maszynę. Niewątpliwą wadą tego standardu urządzeń jest nieduża ilość zajmowanego miejsca, jednak z względu dość dużej (od około 800 do 10 tys. zł) ceny mogą powtarzać się nieopłacalne dla własnych użytkowników. Cechą jest niezwykle niższa moc przerobowa w porównaniu z opisaną niżej kotleciarką elektryczną. Kotleciarka elektryczna to maszyna dedykowana przede wszystkim dla lokali gastronomicznych. W przeciwieństwie do kotleciarki ręcznej wałki z ostrzami obracane są za pomocą silnika. Dzięki wyłączeniu obracania korbą i ograniczeniu roli pracownika do wkładania mięsa znacznie zwiększa moc przerobową. Jedynym ograniczeniem płaci się być sztukę operatora (do nawet 400 kotletów na godzinę). Ten typ urządzenia zajmuje mało bardzo mieszkania niż ręczny odpowiednik oraz wysoka wartość (od ok. 2,5 tys do nawet kilkunastu tys.zł) jest jasną przeszkodą do wykorzystywania jej w warunkach domowych.